Plazma rezač
Plazma rezač je uređaj pomoću kojeg možemo rezati razne metale uz pomoć stvorenog luka. Takvi se uređaji koriste u raznim područjima. Plazma rezači također postaju sve popularniji za kućnu upotrebu, jer je sve veća potražnja domaćih majstora koji žele rezati i obrađivati metale i lim kod kuće. Ni jedan drugi uređaj ne odvaja i reže metale čišće i brže od plazme rezača koji iza sebe ne ostavljaju prljave rubove.

Kako radi rezač plazme?
Glavne komponente plazma rezača su kabel za uzemljenje, izvor napajanja, gorionik, hladnjak i dovod za zrak. Uz pomoć ovih elemenata plazma rezač stvara električni luk koji nastaje između elektrode i materijala. Do rezanja dolazi kada se zrak u plazma rezaču pretvara u plin koji se izuzetno ugrije i njegova se energija izravno pretvara u toplinu, što nam omogućuje rezanje metala poput čelika, nehrđajućeg čelika, aluminija, bakra, obojenih površina itd.

Po čemu se plazma rezači međusobno razlikuju?
Na tržištu ćete pronaći bezbroj plazma rezača, ali oni se razlikuju po površini struje rezanja, kao i po različitim vrstama paljenja. U pravilu, što je jača struja rezanja uređaja, to je bolji kapacitet rezanja koji se kreće od 1 mm do 40 mm. Prema načinu paljenja razlikujemo visokofrekventno, kontaktno i niskofrekventno paljenje. Dostupni su i kombinirani strojevi koji ne samo da omogućuju rezanje plazmom, već nude i TIG zavarivanje. Pojedinačni uređaji za plazmu također se mogu koristiti u kombinaciji s CNC strojevima.

Gdje se koriste plazma rezači?
Rezači plazme uglavnom se koriste u industrijama gdje se bave rezanjem različitih metala, kao i u spasilačkim službama. Koriste se strojni ili ručni plazma rezači, ručni se koriste u akcijama spašavanja gdje je plazma rezač bolja alternativa plameniku jer se može koristiti u neposrednoj blizini ljudi.

Plazma rezač s pilotnim lukom
Luk plazma rezača može se pokrenuti na nekoliko načina. Kao što je već spomenuto, mogu se pokrenuti visokofrekventnim, kontaktnim i niskofrekventnim paljenjem, ali postoji još jedna verzija visokofrekventnog paljenja koja se naziva pilot paljenje.

Pilotski snop služi kao pomoćni luk koji se tijekom rezanja aktivira prije glavnog luka. Paljenjem pilotskog luka zrak se ionizira i tako postaje provodljiv, a istovremeno stvara provodljivu vezu s materijalom. Dakle, pilot-snop u početku utire put beskontaktnom paljenju glavnog luka, a također, kao nuspojava, sagorijeva neprovodne nečistoće na materijalu, poput boje, hrđe itd.

Kako odabrati plazma rezač?

Pri odabiru plazemskog rezača potrebno je prvo razmotriti materijale koje u budućnosti namjeravate obrađivati s uređajem. Također razmislite želite li rezati isključivo uređajem ili biste i dalje trebali uređaj pomoću kojeg biste po potrebi mogli obavljati i zavarivanje.

Nakon što odgovorite na oba pitanja, možete se odlučiti za "čisti" plazma rezač ili kombinirani uređaj (2 u 1 plazma rezač, koji je ujedno i TIG aparat za zavarivanje).

Bez obzira na vrstu uređaja, potrebno je predvidjeti debljinu materijala koju namjeravate rezati. Dakle, ako znate da ćete rezati samo tanji lim, tada će biti dovoljan model snage rezanja do 12 mm ili 45A. No, ako želite rezati deblje materijale, bolje je uzeti plazmu koja ima veću snagu, kao npr. 70A za debljine do 25 mm ili 100A za debljine do 35 mm.

IPOTOOLS Plazma rezači
U našoj ponudi pronaći ćete provjerenu kvalitetu marke IPOTOOLS. Nudimo plazma rezače za obradu tanjih i debljih materijala kao i kombinirane uređaje (plazma + TIG). Pogledajte našu ponudu OVDJE! Ako imate bilo kakvih pitanja, dostupni smo e-poštom, a možete nas i nazvati.