Pri odabiru aparata za zavarivanje morate znati što želite zavarivati i koji materijal ćete koristiti. Variti možemo sve vrste čelika, a u nastavku ćemo vam pokazati koji su aparati prikladni za određene materijale i što možete napraviti od njih.

Zavarivanje ograde od nehrđajućeg čelika 

Iz našeg iskustva možemo vam reći da mnogi žele napraviti balkon, ograde za stepenice ili konstrukciju za vrt od nehrđajućeg čelika visokog sjaja.

Za zavarivanje nehrđajućeg čelika najbolji je TIG način sa istosmjernim tokom zavarivanjem. Pomoću TIG gorionika stvaramo električni oblok, koji tali zavareni materijal i po želji ručno dodajemo materijal ili žicu za zavarivanje. Za zavarivanje u načinu TIG pravilno zavaren zavar je minimalno i jedva vidljiv i ne zahtijeva dodatno brušenje. Nakon završetka zavar poliramo, što mu odmah daje željeni visoki sjaj.

U izgradnji ograde obično se koriste cijevi i čelik debljine do 2,5 mm. Za varenje tih materijala dovoljno je već 100 A. Postupak zavarivanja u TIG načinu zahtijeva odgovarajući zaštitni plin za rad, tako da morate imati pored ogovarajućeg aparata, također i bocu argona i reducirni ventil.

Kod varenja nikad ne zaboravite na uporabu zaštitnih rukavica i maske!

Pogodni TIG varilni aparati:

NTF TIG 160 IGBT inverterski aparat za varenje - kliknite i provjerite!

NTF TIG 160PD IGBT inverterski aparat za varenje - kliknite i provjerite!

NTF TIG 200PD IGBT inverterski aparat za varenje - kliknite i provjerite!

Svi ovi uređaji za zavarivanje omogućuju MMA i DC TIG zavarivanje


Varenje regala, polica i ograda od tankih zidnih cijevi

Najprikladniji i najbrži način zavarivanja takvih cijevi je MIG / MAG zavarivanje. Kod ove tehnike radi se o varenju istosmjernom strujom. Tijekom zavarivanja kroz MIG gorionik dodaje se žica za zavarivanje. Žica se topi i spaja zavar. Zavari su snažni, špricanje je minimalano, a postupak zavarivanja je izuzetno brz i jednostavan.

Debljina tankih zidnih cijevi obično je između 2 i 3 mm, što je dovoljno za zavarivačku struju od 100-200A. Za rad MIG / MAG aparatom potrebni su nam boca zaštitnog plina i odgovarajući redukcijski ventil.

Pogodni MIG/MAG aparati za varenje: 

NTF MIG-250 IGBT inverterski aparat za varenje - kliknite i provjerite!

Varilni aparat omogoćuje MIG/MAG in MMA zavarivanje.


Zavarivanje aluminija

Zavarivanje aluminija jedan je od najzahtjevnijih postupaka zavarivanja. Pri zavarivanju aluminija i aluminijevih legura koristi se TIG postupak zavarivanja pri kojem se aluminijski oksid uklanja izmjeničnom strujom zavarivanja. Podloga za zavarivanje mora se temeljito očistiti, dok zavarivanje zahtijeva uporabu plinova visoke čistoće i izvrsne vještine zavarivanja. Za brže zavarivanje materijal se može zagrijati na 175 do 200 ° C.

Ako ste početnik, preporučujemo vam da potražite savjet od iskusnih zavarivača ili da pogledate jedan od video tečajeva.

Pogodni aparati za varenje:


NTF AC/DC SUPER TIG-200DI inverterski aparat za varenjekliknite i provjerite!


NTF TIG 210P ACDC IGBT Digital inverterski aparat za zavarivanje -  kliknite i provjerite!

Svi gore napisani aparati omogućuju MMA, DC TIG i AC TIG varenje.

Zavarivanje aluminija moguće je i postupkom MIG/MAG, za koji je potrebna upotreba odgovarajućeg aditivnog materijala i zaštitnog plina.

Pogodni aparati za varenje:

NTF MIG-250 IGBT inverterski aparat za varenje - kliknite i provjerite!


U našoj ponudi ćete naći profesionalne aparate za zavarivanje TIG, MIG-MAG in MMA. Nudimo vam kvalitetne i moderne aparate za varenje, izrađene od iz visokokvalitetnih materijala.

Ponudu aparata za varenje i pribora možete pogledati OVDJE