Jeste li započeli sa zavarivanjem i već neko vrijeme razmišljate o kupnji aparata za zavarivanje? Budući da znamo da na tržištu postoji mnogo izbora, a imate neka pitanja o tome koji je aparat za zavarivanje najprikladniji za vas, predstavit ćemo u postupke zavarivanja.

U našoj ponudi profesionalnih i poluprofesionalnih uređaja za zavarivanje IPOTOOLS sigurno ćete pronaći pravi aparat.

Nudimo povoljne cijene i brzu dostavu. Pogledajte našu ponudu aparata za zavarivanje i ostalog pribora klikom OVDJE.

Što je varenje i koje su vrste postupka zavarivanja?

Zavarivanje u osnovi znači spajanje dva ili više dijelova materijala. Zavarivati možete sa elektrodom, bez pritiska, a željeni komad na spoju se topi i spaja s dodatnim tvarima ili bez njih (MMA postupak). Postupak zavarivanja MIG-MAG vrši se pritiskom pomoću zaštitnog plina i žice za zavarivanje.


MMA varenje:

To je postupak ručnog zavarivanja pomoću oplaštene elektrode. Pomoću električne struje (izmjenična ili istosmjerna struja) stvaramo električni luk između elektrode i zavara, koji topi osnovni materijal i elektrodu.

MMA varjenje

MMA zavarivanje je najsvestranija metoda zavarivanja, jer je postupak jednostavniji od ostalih. Koristi se uglavnom u području održavanja i popravaka. Ručno lučno zavarivanje omogućava zavarivanje čelika, sivog lijevanog željeza, bakra, nikla i aluminijskih legura.


MIG/MAG varjenje:

Postupak zavarivanja izvodi se dodavanjem žice za varenje u zaštitni atmosferi plina. To je najproduktivnija i izuzetno korisna metoda zavarivanja i zbog toga je to postupak koji se najviše koristi u industriji. Postupak zavarivanja je jednostavan, tako da ga se brzo možemo naviknuti.

Kod MIG varenja elektroda je neoplaštena, a zaštitni plin je inertni plin Argon(Ar) -- zavar napravljen argonom je uži i dublji
Kod MAG varenja elektroda neoplaštena, a zaštitni plin je aktivni dušik (CO2) ili mješavina CO2 i Argona -- zavar napravljen sa CO2 je malo širi

U načinu MIG/MAG možete variti s jednim aparatom.  


TIG varenje:

Za zavarivanje TIG koristi se netaljiva volframova elektroda koja se ne troši. Proces se odvija u zaštitnoj atmosferi intertnog plina, poput argona (Ar). Taj se postupak zavarivanja uglavnom koristi za zavarivanje tankog nehrđajućeg čelika i legura bakra, aluminija i magnezija. TIG zavarivanje nudi veću kontrolu nad zavarom u odnosu na druge postupke i čini zavar jačim i kvalitetnijim.

TIG postupak zavarivanja dijeli se na:
- DC TIG - Zavarivanje sa volfram elektrodom sa istosmjernom strujom zavarivanja u atmosferi zaštitnog plina
- AC TIG - Zavarivanje sa volfram elektrodom sa naizmjeničnom strujom zavarivanja u atmosferi zaštitnog plina

TIG način varenja malo je kompleksniji način od ostatka postupka, sporiji je i zahtijeva više uloženog vremena da ga potpuno savladate.

Jeste li dobili tražene informacije?

Gore smo ukratko predstavili postupke zavarivanja. Ako želite više informacija, pošaljite svoj komentar ili upit i rado ćemo odgovoriti i pomoći.

Za više informacija o tome koji su postupci i uređaji za zavarivanje prikladni za izradu ograde, polica, regala i još mnogo toga, pogledajte naše ostale blogove.