HVLP na engleskom jeziku znači ''High volume, low pressure'' ili "Veliki volumen, nizak tlak". Glavna prednost HVLP lakirnog pištolja je što niski tlak olakšava upravljanje praskanjem i  količinom boje koju nanosimo.

Međutim, kako bi vaš pištolj za boje uvijek radio besprijekorno, mora se nakon svake uporabe temeljito očistiti i pripremiti za daljnju uporabu.

  1. Kad završite s lakiranjem, isključite pištolj i odvrnite gornji poklopac spremnika za boju te ulijte ostatak boje u predviđeni spremnik. U spremnik ulijte malu količinu razrjeđivača (prije rastavljanja pištolja) (potrebno je koristiti razrjeđivač koji je namijenjen boji koju koristite. Na primjer, nitro razrjeđivač za nitro boje ili poliuretanski razrjeđivač za poliuretanske boje) i pritisnite okidač pištolja. Na taj način, preostala boja koja je ostala unutra iscurit će iz pištolja za lakiranje.

 

  1. U sljedećem koraku pištolj za bojanje mora se rastaviti.

- Prvo uklonite razrjeđivač koji ste ulili u spremnik za boju, uklonite spremnik
- Odvijte mlaznicu
- Otpustite vijak za kontrolu protoka boje
- Pritisnite okidač i izvucite iglu
- Odvijte šesterokutnu glavu odgovarajućim alatom

 

  1. Pošpricajte malu količinu razrjeđivača na glavu mlaznice i temeljito je očistite priloženom četkom. Glava mlaznice mora biti dobro četkana, a svi otvori moraju se očistiti i osigurati da nisu začepljeni. Preporučujemo upotrebu čačkalice ili malog drvenog štapića, jer bi upotreba željeznih materijala mogla oštetiti unutrašnjost mlaznice. Nakon postupka, jednom operite glavu mlaznice s malom količinom razrjeđivača i stavite je na krpu da se osuši. Učinite isto s vijkom.

 

4. Rastavljeni lakirni pištolj poprskajte razrjeđivačem i očistite četkicom oba gornja otvora (otvor mlaznice i spremnik). Također je potrebno očistiti ručku i ostatak površine prskalice. Opet ga lagano poprskajte razrjeđivačem, obrišite i stavite na krpu da se osuši. Važno je da je čitav pištolj za lakiranje čist jer ćete tako idući put moći bez problema nastaviti raditi.

 

5. Zatim uzmite spremnik s bojom i iglu, poprskajte ih razrjeđivačem i u potpunosti ih očistite. Donji otvor spremnika za boju potrebno je posebno dobro očistiti.

 

6. Nakon čišćenja, pištolj za lakiranje također se mora sastaviti. U prvom koraku ugrađujemo glavu mlaznice, koja se mora zategnuti. Prije umetanja igle preporuča se malo podmazati po cijeloj površini. To osigurava da se igla ne zaglavi, a okidač pištolja će raditi bez problema. Na iglu pričvrstite oprugu i pričvrstite je na pištolj vijkom. Ugradite preostale dijelove i pištolj je spreman za sljedeću upotrebu.

Mnogi korisnici nakon završetka posla pištolj za lakiranje ostavljaju natopljen u razrjeđivaču dulje vrijeme. To vam ne preporučujemo, jer se unutar pištolja nalaze male gumene brtve koje se mogu proširiti, što rezultira zaglavljivanjem igle i posljedičnim neispravnošću pištolja.